Magház civil kezdeményezés

Többet szeretnél megtudni a tájfajtákról?

A MAGHÁZ tagjai olyan magánszemélyek, akik szabad-elvirágzású régi fajták vagy tájfajták (szántóföldi, zöldség-, dísz-, gyógynövény vagy gyümölcs) szaporítóanyagait használják, tartják fenn, és ezeket (és a hozzájuk fűződő tudást) egymással megosztják.

Ezen fajták extenzív és/vagy ökológiai alapelveknek megfelelően termeszthetők, mivel széles genetikai hátterüknek köszönhetően hosszútávon képesek alkalmazkodni egy táj adottságaihoz. De ugyancsak széles genetikai hátterükből adódik, hogy a fajtajegyzékbe nem vehetők fel, mivel a vetőmag-szabvány elvárásainak nem felelnek meg. Ezért a boltokban nincsenek jelen. Megmaradásuk feltétele, hogy - a kiskertesek, ökogazdálkodók, permakultúrás kertészek, helyi közösségek, és bárki, aki már felismerte ezeknek a fajtáknak és a mezőgazdasági sokféleségnek a jelentőségét, - termesztésben tartsák őket, magot fogjanak róluk, válogassák, nemesítsék őket, egyszóval újból gazdáik legyenek. Ezen magvak (szaporítóanyagok) és a hozzájuk kapcsolódó tudás megosztására, cseréjére szolgál a MAGHÁZ.

Van már kiskerted, de kevésnek tartod azoknak a fajoknak/fajtáknak a számát, amit a boltban találtál?

Tudtad, hogy jelenleg kb. 20-ra szűkült azoknak a fajoknak a száma, amit egy átlagos konyhakertben termesztenek az emberek? A Kárpát-medencében viszont az éghajlat nagyon sok faj számára ideális a fejlődéshez. Sok növénynek itt található a másodlagos géncentruma. A MAGHÁZ csapata célul tűzte ki, hogy zöldség, gyümölcs, gyógy-, fűszer-, dísznövény és gabona fajok cseréjére alkalmas rendszert dolgoz ki, melyben mindenki megtalálhatja a számára érdekes, vonzó, a kertjében működő fajtát.

Nyitott vagy új növények, új emberek, és kertészeti módszerek megismerésére?

Hallottál biztos a vegyszermentes gazdálkodást szorgalmazó kezdeményezésekről, melyek egyre több embert megérintenek ebben a túlzottan iparosodott világban. A tájfajták és régi fajták alkalmasak arra, hogy ilyen rendszerekben stabilan teremjenek, így napjainkban ez a két törekvés (tájfajták megmentése és a vegyszermentesség) szorosan összefonódott. Mára már Magyarországon is egyre több tapasztalat gyűlt össze a lelkes úttörők munkássága révén, hogy a mi klímánkon, különböző talaj és domborzati viszonyok mellett milyen módszereket érdemes alkalmazni a vegyszerek kiváltása érdekében.

A vegyszermentességen túl vannak olyan irányzatok is, melyek komplexebben próbálnak az ember élőhelyéről gondolkodni. Ilyen például a permakultúra vagy a gyümölcsészet, melyek ökológiai mintákat alkalmaznak a gazdálkodásban, élőhelyet teremtve az embernek és az összes élőlénynek egyaránt. Ezeknek a mozgalmaknak a képviselői nem csak az ember számára ehető növényeket helyeznek el a kertben, hanem például a rovarokat vonzó, tápláló, rejtőzésüket segítő fajokat is.

Közösségre vágysz, melyen belül tudáshoz, tapasztalathoz juthatsz, és meg is oszthatod azt?

A MAGHÁZ honlapja arra is alkalmas, hogy feltöltött szakmai anyagok segítségével ismeretekhez juss a fajok/fajták igényeivel, tulajdonságaival, a kertész-kedéssel kapcsolatosan. Ha nem éred be az olvasással, tájékozódhatsz a témával kapcsolatos programokról, mi több, aktív szervező is lehetsz. Felveheted a kapcsolatot a környezetedben tevékenykedő, hasonló gondolkodású kiskert-tulajdonosokkal, személyes kapcsolatokat építhetsz, magbörzét szervezhetsz (link: hogyan szervezz magbörzét) stb…

Érdekelnek a magfogás és fajtafenntartás praktikái?

Manapság kevesen kertész-kednek, és még kevesebb azoknak a száma, akik magot is fognak növényeikről. Pedig ez nagyon fontos! Az által, hogy kiválasztod a legszebb növényeket, melyekről tudatosan szedsz magot, egy nemesítői munkát végzel.

A sok esetben külföldön előállított vetőmagokból nem tudnak olyan életerős növények fejlődni hazánk klímáján. Kell nekik pár év, míg alkalmazkodnak, honosodnak. Csak így válhatnak egy extenzívebb, vegyszermentes gazdálkodás alapkövévé. Ezen kívül javíthatod a fajtát valamilyen tulajdonság szempontjából, ha mindig annak megfelelő egyedekről gyűjtesz magot. Még egy nagy előnye, hogy nem kell megvenni többször a boltban. (link: magfogós anyagok) A magfogás után jön még a szárítás és megfelelő csomagolás, tárolás. Ez önmagában egy külön tudomány, de vannak növények, melyekkel érdemes egy kezdőnek is próbálkoznia, hogy sikerélménye legyen.

Szeretnéd jól bevált fajtáidat megosztani másokkal, és szívesen kipróbálnál újakat?

A MAGHÁZ honlapján létrehozhatsz egy felhasználónévvel és jelszóval ellátott saját oldalt, melyre feltöltheted fajtáidat.

Ha van olyan fajtád, melyből felesleged képződött, és szívesen megosztanád másokkal töltsd fel képekkel. Ha már regisztráltál, lehetőséged nyílik arra is, hogy beletekints mások ajánlataiba.

Szeretnél magbörzét szervezni lakhelyeden?

A MAGHÁZ honlapja szeretne segítségedre lenni abban, hogy személyes kapcsolatokat építs ki a környezetedben élő más kerttulajdonosokkal. Ez azért nagyon fontos, mert a tájfajták különböző tájegységeken másképp nézhetnek ki, másképp nőnek, teremnek, hiszen mások az adottságok is. Ha a te élőhelyedhez képest nagyon eltérő adottságú helyről kérsz magot, pár évre szükség lehet, hogy nálad is jól érezze magát az a fajta.

Előnyhöz jutsz, ha hasonló adottságú helyről kérsz magot, mert ezt a pár évet megspórolod, nagyobb az esély a sikerhez, személyesen is meglátogathatod a fenntartót, megnézheted a növényt, a kertet, ez által sokkal több információhoz juthatsz. Az emberi kapcsolatok pedig sokkal többet jelentenek, mint egy e-mailváltás. Az ismerkedésre, kapcsolataink fenntartására egy kertésznek kevés ideje van a vegetációs időszakban, de remek lehetőséget nyújt erre egy MAGBÖRZE télen. Honlapunkra feltöltheted meghívódat, megszólíthatod az érintetteket, és letöltheted tanácsainkat egy ilyen rendezvény lebonyolítását illetően. Lehetőségeinkhez mérten másban is számíthatsz ránk. (link: Hogyan szervezz magbörzét)

Használd a MAGHÁZ hálózatát!

Lépj be / Regisztrálj!

Ha regisztrálsz, egy olyan mag-csere rendszer tagjává válsz, ahol megoszthatod saját termesztésű, szabad-elvirágzású fajtákból származó magjaidat, és kereshetsz a mások által megosztott magok között! Egy térkép segítségével a környezetedben élő regisztrált tagokat könnyebben megtalálod.

A regisztráció során meg kell adnod személyes adataidat, és az általad megválasztott módon elutalni a tagdíjat a megadott számlaszámra. A megjegyzések rovatba tüntesd fel nevedet, és hogy MAGHÁZ TAGDÍJ. Ha a bankszámlára megérkezett az összeg, kapsz egy e-mailt, melyben megadjuk azonosítódat és ideiglenes jelszavadat, melyet később megváltoztathatsz.

Az éves tagsági díj 2000 Ft melyet a Bese Természetvédelmi Egyesület számlaszámára kell utalnod. Számlaszám:

Regisztrálás után töltsd fel saját oldaladat, és máris kereshetsz a mások által feltöltött növények között.

A TUDÁSTÁRBAN fajtafenntartásról, magfogásról, tájfajták termesztéséről olvashatsz szakmai információkat, segédleteket, útmutatókat!

Az AJÁNLOTT OLDALAK között hasznos videókat, linkeket és könyveket találsz.

A FÓRUMON felteheted kérdéseidet, megoszthatod híreidet a magcsere börzék szervezéséhez és a témát érintő szakmai kérdésekhez kapcsolódóan.

Az oldalon gyakorlati útmutatót találsz, növény- és mag- csere börzék szervezéséhez