Hagyományos Gyümölcsös Program

Egyesületünk részt vesz a 2012-ben indult „Fenntartható Dél-Borsod” program Hagyományos gyümölcsös projektjében, amelynek elsődleges célja a hagyományos és helyi tájfajta gyümölcsfák a hozzájuk kapcsolódó népi tudás felkutatása, és megőrzése.

Mindannyiunk emlékezetében élnek még a régi képek a - szinte minden település határában megtalálható- egykori „szőlő”-ről. Az utóbbi években sajnos ezek a gyümölcsösök folyamatosan pusztulnak, mivel a vidék már nem nyújt megélhetést a legtöbb család számára, nem gondozzák ezeket a területeket. Már csak egy-két idősebb ember jár ki tavasszal metszeni, nyáron-ősszel szüretelni, a gyerekeik, unokáik már nincsenek ott velük. Hiszen a manapság a fiatalok alig tudnak lépést tartani ezzel a modern világ által diktált tempóval, nem szakítanak időt arra, hogy „haszontalan” kertészkedéssel foglalkozzanak. Így viszont az idős emberekkel együtt hal ki a tudás, a természet szeretete. Az idős fákat benövi a bozót, a termést a seregélyek szüretelik le, rosszabb esetben pedig olyan emberek veszik meg a gyümölcsösöket, akiknek jobban megéri, ha a fákat kivágják.

Pedig egy kevés munkával egy gyümölcsösből számtalan nyereséghez juthatunk. Gondoljunk csak bele, mennyibe kerül a boltban a gyakran silány minőségű zöldség és gyümölcs, nem is beszélve a már feldolgozott termékekről, mint az aszalványok, lekvárok, vagy akár az igazi gyümölcspálinka. Ma az esti kikapcsolódást a televízió jelenti, pedig a kertben eltöltött pár óra nem csak szellemileg, hanem fizikailag is felfrissít. És miért jobb, mint a konditerem, vagy az aerobick óra? Mert, ott az öröm, hogy együtt lehetünk a családdal, a sikerélmény, hogy a kétkezi munkáknak az eredményét fogyaszthatjuk, és még sokáig lehetne folytatni a sort. A háztáji kertek, hagyományos gyümölcsösök újra összehozhatják az embereket, segítenek megerősödni a falusi közösségeknek.

De ahhoz, hogy a jelenlegi lepusztult állapotból virágzó gyümölcsöskertek jöjjenek létre újra, hosszú út vezet. Első lépésként szeretnénk felmérni, hogy milyen gyümölcsfajták vannak a térségben, ezért keressük az idős fákat, illetve minden hozzájuk kapcsolódó tudást, például, hogy mire használták a termést, jó volt-e azaz alma a rétesbe, vagy éppen kiváló ecetet vagy pálinkát lehetett készíteni belőle. De ahhoz, hogy újra virágozzanak a vidéki kertek (és gyümölcsfák) a helyiek szemléletváltásra van szükség. Az elmúlt évtizedek gazdasági nehézségei, és a globalizációs folyamatok erre a térségre is nagy hatással voltak. Az emberek kiszolgáltatottak a multinacionális cégek álláslehetőségeinek, olcsó termékeinek. Ezek eltűnésével összeomolhat a társadalom, ezért mindenképpen érdemes hosszú távon önállósodni. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, de apró lépéseket mindannyian tehetünk. Szerencsére manapság kezd nőni az igény a helyben megtermelt, jó minőségű termékekre, és egyre több ember jön rá, hogy mekkora értéke van egy gyümölcsösnek is. Szeretnénk ezért, hogy a Dél-Borsodi régióban is tisztában legyenek az emberek, hogy milyen hatalmas értékkel rendelkeznek, és milyen lehetőségeik vannak. Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy ezek a régi ellenálló zöldség-és gyümölcsfajtáink visszakerüljenek a kertekbe, közterületekre. Ennek érdekében a Hagyományos gyümölcsös program keretében létrehozunk egy csemetekertet, ahol ezeket a fákat szaporítjuk, és hozzáférhetővé tesszük a helyi lakosok számára.

Keressük az idős fákat és embereket a térségben, akik még őriznek emlékeket, tudást a régi gyümölcsfákkal, és felhasználási módszerekkel kapcsolatban. Ha valaki kedvet érez ahhoz, hogy segítsen ebben, vagy csak ismer egy jó gyümölcsfát, vagy esetleg ismer olyan embert, aki tudja még, hogy régen milyen hagyományai voltak a gyümölcsösöknek ebben a térségben, melyik fajtát mire használták, az keressen meg minket az elérhetőségeinken!

A programról egy blog is indult, ahol nagyon sok érdekes információt találhattok a Dél-Borsod egykori és mai gyümölcskultúrájáról: helyigyumolcs.blog.hu